Radovan este o comuna care face parte din judetul Dolj si care are o populatie de aproximativ 3.300 de locuitori. Comuna este alcatuita la randul ei din 3 sate si anume: Fantanele, Radovan si Tarnava. Insa motivul principal in afara de lacul Fantanele, pt care aceasta localitate este recunoscuta este povestea Miresei de la Radovan.

Inainte de toate, trebuie sa specific ca exista dovezi in sprijinul acestei legende sustinute de documente facand parte din arhiva registrului de decese a comunei Radovan, registre care certifica urmatoarele:

– document : Registrul pentru Decese al comunei Radovan pentru anul 1948

– numele decedatei : Eleana Padomianu
– data decesului : 3 februarie 1948, ora 17.00
– profesia : agricultor
– religia : ortodoxa
– nascuta : 1931, comuna Ghergheasa, judetul Ramnicu Sarat, Moldova
– varsta : 16 ani
– parintii : Ghita si Maria Padomianu
– locul decesului : comuna Radovan – Padurea Statului, punctul Vladasel
– prin ordin Parchet Tribunal Dolj 933/ 1948 ( moarte violenta)

asadar legenda are o baza solida in sprijimul ei…o tanara venita de prin partile Moldovei chiar si-a gasit sfarsitul in comuna Radovan…

S-a întâmplat în urmă cu mai bine de 60 de ani, însă, pentru cei mai mulţi locuitori ai Radovanului, parcă a fost ieri. Nici unul dintre aceştia nu poate uita nenorocirea care a marcat întregul sat, trista poveste a fetei care nu şi-a găsit liniştea nici după moarte.

Deşi a trecut mai bine de o jumătate de secol, povestea tinerei alungată de foamete din Moldova încă îi impresionează pe locuitorii Radovanului, care îşi fac cruce atunci când trec prin dreptul monumentului funerar al acesteia.

Totul a inceput prin primavara lui 40…

Primăvara lui 1940. Soarele abia ieşit dintre nori străluceşte timid printre mugurii copacilor. Vremea frumoasă îi face pe localnicii din Radovan să îşi înceapă treburile gospodăreşti mai devreme ca de obicei. Alături de ei, un copilandru de 17 ani mână cireada de vaci prin pădurea de lângă sat, spre locul de păscut, fără să aibă vreo bănuială că tot ceea ce urma să vadă îi va rămâne adânc întipărit în minte pentru restul vieţii. „Şi cum mergeam eu aşa, la un moment dat, am zărit ceva atârnând de un copac. La început, nu mi-am dat seama ce era. Am crezut că cineva agăţase o treanţă de crengi. Când m-am apropiat, însă, am descoperit cu groază că era o femeie prinsă într-o funie: Ileana se spânzurase”, şi-a amintit Constantin Ţipişte, acela care a descoperit cadavrul celei care astăzi este cunoscută sub numele de mireasa de la Radovan. Cu glasul tremurând, bătrânul ne-a povestit că gestul tinerei a pus pe jar întreg satul care, aflând că fata s-a sinucis, a dat repede fuga în pădure să o vadă. „Aveam zece ani când Ileana s-a spânzurat în pădure. Eu nu o cunoşteam bine, dar auzisem că venise taman din Moldova şi se băgase slugă la ai lu’ Mitran. Când am ajuns acolo, unii o trăgeau de picioare, să vadă dacă mai trăieşte, dar nici unul nu se încumeta să taie sfoara şi să o coboare de acolo”, a spus Dinu Vasile, unul dintre martori.

Moldoveanca furase inimile băieţilor

Ileana venise în Radovan cu câteva luni înainte de a-şi curma viaţa. Foametea din Moldova o împinsese, ca de altfel pe mai toţi localnicii de acolo, să-şi caute de lucru prin părţile de sud ale ţării. Avea în jur de 20 de ani, nimeni nu-i ştie încă cu exactitate vârsta. Venise împreună cu una dintre surori şi-şi găsise de lucru în gospodăria lui Marin Mitran. Deşi a văzut-o cu mai bine de 60 de ani în urmă, Constantin Ţipişte nu a putut uita niciodată chipul frumos al fetei pe care sărăcia o alungase din Moldova. „Era frumoasă foc şi toţi tinerii din sat îi făceau curte. Dar ea îşi vedea de treaba ei, nu ne băga pe nici unul în seamă. Venea la horă, dar pe ea o interesa mai mult să muncească şi să scoată din foamete familia care rămăsese în Moldova. Pesemne că nu voia să rămână aici, în sat, doar să se căpătuiască şi să plece înapoi la rudele ei”, a continuat Constantin Ţipişte.

 

Satul a fost alături de mireasă şi la autopsie

„Cum puţini bărbaţi rezistau să nu îi facă avansuri Ilenei, la un moment dat, prin sat circula zvonul că al lu’ Mitran se încurcase cu moldoveanca. Cică o forţase şi o lăsase grea. De-asta s-a şi omorât, săraca. A crezut că are copil şi, decât să se facă de ruşine, mai bine şi-a luat zilele. A plecat într-o dimineaţă de acasă şi dusă a fost”, a completat Ioana Ene, una dintre bătrânele care nu au uitat povestea miresei din Radovan. La fel ca ea, sătenii îşi aduc aminte cu oroare de momentul în care Ileana a fost dusă de către organele de poliţie pentru efectuarea autopsiei. Curiozitatea nu le-a dat pace şi, impresionaţi de soarta tristă a fetei pentru care viaţa nu a mai avut nici un sens, i-au fost alături chiar şi la autopsie. „Şi au pus-o, maică, pe o uşă în mijlocul curţii lu’ Mitran şi au început s-o despice. Tăiau din ea doctorii ca dintr-un animal. Plângeau femeile şi bărbaţii de după gard de nu mai puteau. Pe toată uliţa, nici un ac nu mai puteai arunca, de lume ce se strânsese. I-au scos tot ce avea în ea, până când s-au convins ei că n-avea nici un copil în pântec. De’, n-a fost să fie aşa, că fata era cuminte şi la sfârşit s-a văzut că s-a omorât degeaba”, a mai spus Nicolina Şania, una dintre femeile care au asistat la autopsie.

Ce spun oamenii:

Locul e blestemat, se petrec fenomene paranormale acolo, accidente stupide si fara explicatie logica. Statistic vorbind, ce se intampla acolo e cel putin ciudat,drumul e foarte bun si drept si supravietuitorii unor accidente au declarat ca au vazut pe cineva in masina si s-au panicat…. SINISTRU.

Se spune ca apare o femeie imbracata in mireasa, e o poveste cu 2 tineri care voiau sa se casatoreasca si nu au fost lasati de familii si s-au sinucis, s-au aruncat intr-o fantana, asta e legenda satului Fantanele.
Si fata apare in masina in spate, o vad aia in retrovizoare, se intorc si zbang !

Oricum acolo, in padurea aia de la RADOVAN nu se duce nimeni niciodata, nici localnicii, nu se fac picnicuri si nimic de genul…

Am auzit si eu povestea cu mireasa de la Radovan..!! Si cred ca este adevarata…. !! Am trecut de vreo cateva ori cu masina pe acolo.. si mi se pare destul de sinistru locul..!! Si binenteles ca noaptea.. no way pe acolo !!!!

cica acolo in padurea de la radovan apare noaptea o mireasa (fantoma) si foarte multi soferi vrand sa o evite fac accident. Am auzit ca o mireasa a fost omorata in padurea aia. Nu stiu ce sa cred dar chestii destea mai exista si intre sibiu si brasov.

 

Reclame